Ν.Ε.Ο ΠΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 12 - 1ος ΟΡΟΦΟΣ

Η άσκηση του σώματος ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου

2018-08-19

     Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου της Σκωτίας απέδειξε αυτό που πολλοί επιστήμονες είχαν ως θεωρία στο μυαλό τους σχετικά με την στενή σχέση της άσκησης του σώματος και της καλής λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου .

Η ομάδα μελέτης διαπίστωσε, ότι άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ηλικίας 70 χρονών  κι  ασκούνταν τακτικά, έδειξαν λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε διάστημα τριών ετών, από ό, τι όσα άτομα έκαναν λίγη ή καθόλου άσκηση.

Η μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου συνδέεται με προβλήματα μνήμης και σκέψης και οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η άσκηση είναι δυνητικά ένα σημαντικό μονοπάτι, για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου, τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και μείωσης των βλαβών.

     Η ομάδα μελέτης εξέτασε επίσης τη λευκή ουσία του εγκεφάλου (η λευκή ουσία είναι το δίκτυο των νευρικών ινών που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό στρώμα της φαιάς ουσίας. Πρόκειται για νευρικούς άξονες, που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου).

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ήταν πιο σωματικά ενεργά, είχαν λιγότερες «κατεστραμμένες» περιοχές - ορατές ως μη φυσιολογικές περιοχές σάρωσης - στη λευκή ύλη, από εκείνες που ασκούνταν λίγο ή καθόλου. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα  που έκαναν τακτική άσκηση είχαν  μεγαλύτερη φαιά ουσία (τα μέρη του εγκεφάλου με νευρικά κύτταρα και νευρώνες).

     Οι μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση του όγκου του εγκεφαλικού ιστού και του όγκου και της υγείας της λευκής ουσίας του εγκεφάλου σε περίπου 700 άτομα. Τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μετρήθηκαν επίσης από τη μετακίνηση  για την απαραίτητη οικιακή εργασία σε πιο επίπονες μορφές άσκησης όπως η διατήρηση της προσοχής ή η συμμετοχή σε ανταγωνιστικά αθλήματα.

Οι ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι ο εγκέφαλος τείνει να συρρικνώνεται καθώς γερνάμε και πως αυτή η συρρίκνωση σχετίζεται με εκφύλιση της μνήμης και της σκέψης.

     Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η σωματική άσκηση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο άνοιας και να επιβραδύνει την έναρξή της, αλλά οι ειδικοί δεν ξέρουν ακόμα πως ακριβώς βοηθά η άσκηση του σώματος την υγεία του μυαλού.

Μία πιθανή εξήγηση είναι πως αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, τροφοδοτώντάς τον με άφθονο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Όπως και να έχει το ρηθέν του λατίνου ποιητή Γιουβενάλη "mens sana in corpore sano" (νους υγιής εν σώματι υγιεί) επαληθεύεται πλήρως από την σύγχρονη επιστημονική έρευνα.

ΠΗΓΗ:
https://www.ccace.ed.ac.uk/news-events/latest/exercise-the-body-to-keep-the-brain-healthy