Ν.Ε.Ο ΠΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 12 - 1ος ΟΡΟΦΟΣ

ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

2021-09-08

             (Ετυμολογικά από το Κάλλος και το σθένος. Ομορφιά και δύναμη)

Ένα είδος γυμναστικής με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα που κερδίζει φανατικούς υποστηρικτές κι εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή νέα είδη γυμναστικής. Ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου που αγγίζουν τον Μινωικό πολιτισμό της Κρήτης πριν 4.000 χρόνια . Στην διάσημη τοιχογραφία της Κνωσού που εικονίζει την τελετουργία των Ταυροκαθαψίων ο αθλητής εκτελεί παρόμοια ακροβατικά με έναν σύγχρονο ασκούμενο Καλλισθενικής γυμναστικής πάνω από έναν ταύρο.

Μια άλλη εκδοχή για το όνομα, μας ταξιδεύει στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και στους στρατιώτες του. Ο ιστορικός Καλλισθένης ο Ολύνθιος καταγράφει τον τρόπο εκγύμνασης τους. Σύστημα προπόνησης λοιπόν που χρησιμοποιούσαν για να προετοιμάσουν σώμα και πνεύμα για μάχη.

Στην Καλλισθενική γυμναστική δεν απαιτούνται όργανα με βάρη καθώς χρησιμοποιείται το ίδιο το βάρος του σώματος για την μυϊκή του ενδυνάμωση. Ως είδος γυμναστικής έχει πολλές ομοιότητες με την ενόργανη γυμναστική αλλά με περισσότερες ασκήσεις δυναμικής συνδυάζοντας αερόβια με αναερόβια προπόνηση. Έχει επίσης μεγάλη ποικιλία ασκήσεων με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να μην βαριέται ποτέ. Ο μεταβολισμός αυξάνεται εντυπωσιακά και προβλήματα στάσης σώματος διορθώνονται.

Με το είδος αυτό της γυμναστικής εκτοξεύεται η φυσική δύναμη του σώματος, αποκτάται ευλυγισία, μυϊκή ενδυνάμωση, κινητικότητα, αποκατάσταση κι απώλεια σωματικού βάρους.

Κι όπως σημειώνει δια του στόματος του φιλόσοφου Σωκράτη ο Ξενοφώντας στα απομνημονεύματα του :«αἰσχρὸν δὲ καὶ τὸ διὰ τὴν ἀμέλειαν γηρᾶναι, πρὶν ἰδεῖν ἑαυτὸν ποῖος ἂν κάλλιστος καὶ κράτιστος τῷ σώματι γένοιτο·» δηλαδή : «Είναι άσχημο να γερνάει κανείς παραμελώντας το σώμα πριν γνωρίσει τον εαυτό του με κάλλος και σθένος σε αυτό»!!!